вул. Героїв-Чорнобильців 15, місто Полтава +38 050 304 69 44 +38 066 099 88 58Пн - Пт: 09:00-21:00, Сб: 09:00-15:00
вул. Героїв-Чорнобильців 15, місто Полтава +38 050 304 69 44 +38 066 099 88 58Пн - Пт: 09:00-21:00, Сб: 09:00-15:00

Варикозне розширення вен

Варикозне розширення вен («варикоз») – занадто широке поняття щоби описати ту групу захворювань у одному загальному інформаційному повідомленні. Для простого розуміння поняття – це діаметральне розширення вен із всіма витікаючими з цього наслідками. Найчастіше цьому питанню широкий загал приділяє увагу як захворюванню нижніх кінцівок. Тому, розшифруємо доступно – просто і надійно. В основі опису проблеми слід звернути на міжнародну класифікацію CEAP – її достатньо для прямого розуміння складу проблеми.


Вас турбує поява відчуття розпирання та тяжкості в нижніх кінцівках, що виникає періодично, більш виражене при фізичних навантаженнях та збільшується надвечір? Нажаль це «перші дзвіночки». Не скільки самого «варикозу», скільки стану тканин, які характерні для початкових його стадій. Це так звана стадія «наявних симптомів без об’єктивних проявів». І в цьому випадку, враховуючи індивідуальність випадку слід розглядати не тільки необхідність зміни особливостей побуту та рутинних складових способу життя а й розглянути доцільність призначення препаратів лімфо- та флеботонічного ряду та компресійного трикотажу.


Наступний ряд змін говорить про прогресування змін у тканинах і найчастіше проявляє себе появою внутрішньошкірних «судинних зірочок» та «сіток». Це складова першого ступеню хронічно\венозної недостатності. Це перші об’єктивні ознаки специфічних змін судинного русла. І з цього моменту судинний хірург буде рекомендувати Вам заплановані зустрічі раз в півроку-рік. На цьому етапі вже не обійтися без УЗД, чітких рекомендацій щодо побуту, призначення місцевого та системного лікування за загальнопарийнятими схемами. І виключно після УЗД може йти мова про хірургічне лікування таких проявів. Існує безліч методів, що пропонуються для лікування «зірочок та павутинки», найбільш ефективними в певних співвідношеннях є їх ін’єкційне склерозування та видалення прямим лазерним випромінюванням. У кожного методу та думках фахівців свої переваги та недоліки.


УЗД дає змогу лікарю оцінити «картину» наявних сполучень між системою підшкірних та глибоких вен, зареєструвати наявність ділянок неадекватного кровообігу. Скоріше за все після УЗД ви отримаєте заключення, яке стану основою для встановлення судинним хірургом кінцевого діагнозу. Варто зауважити що лікар УЗД-діагностики та хірург сприймають одну і ту ж УЗД-картину по-різному. Тепер можна зрозуміти інформацію, подану вище.


Наявність «видимих» збільшених підшкірних вен, «венозних вузлів» та венозних деформацій це… скоріше за все – підготовка до оперативного втручання для пацієнта. Це та стадія захворювання, коли всі значимі органічні зміни в вен уже відбулися. І тут варто зауважити що слово «операція» це більше історичний термін. Зараз застосовуються такі методи лікування що від класичного сприйняття зберегли лиш операційну та забезпечення операційної бригади. Лазерна та радіочастотна абляція, пінна та рідинна склеротерапія, біоклей – найрозповсюдженіші малоінвазивні методики лікування варикозу. Кожен із них має свої особливості, переваги та недоліки і лікар зверне на них Вашу увагу та обере оптимальну тактику лікування.


Щодо тактики – це перший момент коли судинний хірург повідомить що має самостійно провести УЗД. Так, саме візуалізація технічної складової дасть змогу застосувати найбільш ефективні методи. В першу чергу вибір припадає на лазер та пінну склеротерапію. І щоб там не говорили – це абсолютно ефективні методи яким віддають перевагу світові спільноти. Вибір пояснюється в першу чергу доступністю методу. Навіть малоінвазивні методики потребують спеціальних заходів реабілітації, та з ними в цілому все зводиться до вищезгаданих компресійної терапії та флеботонічних засобів. Контроль ефективності – рутинна практика і не потребує спеціальних заходів.

Поява ділянок шкіри зі зміненим кольором, структурою та еластичністю чи судом у м’язах гомілки – ознака того що відкладати оперативне лікування в далеку скриню не варто. Ділянки зміненої шкіри можуть швидко збільшуватися як в площі так і в глибину, та є попередниками трофічних виразок, перемога над якими забере немало часу та нервових клітин. В цьому випадку відмова від одного з перелічених вище компонентів лікування може звести результати до мінімуму.


Тож резюме: найчастіше варикоз сприймають як хворобу нижніх кінцівок. Окремі прояви чи скарги інтуїтивно можуть бути і не пов’язані із варикозною хворобою та є спільними для ряду станів. А ось специфічні об’єктивні прояви прямо потребуються консультації хірурга. Ряд симптомів є ознакою різних стадій захворювання і вибір методів для їх корекції різний. В більшості випадків «операція» не має спільного із розрізами та швами в класичному їх розумінні і виконується без потреби в тривалому перебуванні в клініці. Реабілітація ж практично не обмежує побут і звички пацієнта.


Варикозне розширення вен нижніх кінцівок значно знижує рівень якості життя пацієнта. Ми забезпечуємо діагностику та лікування захворювань вен нижніх кінцівок на різних стадіях та в повному обсязі. Перший крок за Вами