вул. Героїв-Чорнобильців 15, місто Полтава +38 050 304 69 44 +38 066 099 88 58Пн - Пт: 09:00-21:00, Сб: 09:00-15:00
вул. Героїв-Чорнобильців 15, місто Полтава +38 050 304 69 44 +38 066 099 88 58Пн - Пт: 09:00-21:00, Сб: 09:00-15:00

Імплантація зубів

Імплантація є вживлення титанових дентальних імплантів в кісткову тканину щелеп. Надалі вони є основою при встановленні незнімних протезів – коронок та мостоподібних протезів, або використовуються у вигляді допоміжної фіксації знімних протезів.

Перші зубні імпланти встановлювалися для фіксації повних знімних протезів. У міру того як такий метод протезування завойовував популярність, з’явилася ідея відновлювати не лише повну відсутність зубів, а й часткову їхню втрату.

Сьогодні протезування на імплантах є стандартом ортопедичного лікування. Цю процедуру проводять за відсутності в людини як одного, і кількох зубів відразу.

Ця методика дозволяє уникнути обпилювання опорних зубів (препарування). Таким чином дотримується принцип медицини «не нашкодь».

За допомогою імплантації повністю відшкодувати дефекти зубного ряду. За відсутності всіх зубів імпланти будуть допоміжною опорою для знімних протезів. Дана процедура дозволяє відновити жувальну функцію зубів, а також усунути естетичний недолік через відсутність зубів, можливість повноцінно вживати будь-яку їжу.

Зубні імплантати

Імплантат, це, по своїй суті, штучна основа (корінь), опора для коронки. Більшість імплантатів мають гвинтову форму, тому вони вкручуються в щелепну кістку і надійно фіксуються в ній. Після чого приблизно 3-5 місяців, йде процес приживлення. На цей штучний корінь виготовляється коронка або мостоподібний протез з кераміки або діоксиду цирконію.

Перевага установки імплантів


Імплантати дозволяють відновити відсутній зуб або відновити зубний ряд, не піддаючи механічній обробці сусідні здорові зуби. Сучасні імплантати дозволяють створити стійку, надійну конструкцію для відмінної фіксації коронок. Тим самим зменшуючи розміри протезу, роблячи його зручним.
Установка імпланту також запобігає вираженій атрофії кістки на місці віддаленого зуба. Термін служби, при хорошій гігієні та раціональному протезуванні може бути тривалим.
Часто буває ситуація, коли після видалення пройшло багато часу (кілька років), і щелепа має недостатню висоту або ширину, для проведення класичної імплантації. У такому разі застосовується операція з нарощування об’єму кістки (кісткова пластика).
Іноді встановлення імпланта можна поєднати з кістковою пластикою. Але буває така атрофія кісткової тканини, що спочатку потрібно створити необхідний об’єм, а потім через 6 місяців встановлюється імплантат.
Для виготовлення практично всім імплантатів використовується титан. Цей метал є унікальним тим, що добре сприймається організмом.
Але головна його якість у тому, що кісткова тканина міцна та швидко зростається з поверхнею титанового імплантату. Це робить процес імплантації надійним та довговічним. У дуже поодиноких випадках, коли проявляється алергія на титан, для операції використовують оксид цирконію.

Приживлення
Час приживлення імпланту залежить від стану кісткової тканини. Але, як правило, на нижній щелепі імплант приживається до трьох місяців, а на верхній приблизно до пів року. І головне, при повному приживленні видалити імплант дуже складно.


Методи догляду
Часто пацієнти, які перенесли цю серйозну та недешеву операцію, стурбовані доглядом за своїм придбанням. Поспішаємо розчарувати. Догляд за імплантатами та звичайний догляд за зубами нічим не відрізняються. Все та ж зубна щітка, обов’язково двічі на добу. Вранці і ввечері. Зовсім не погано, якщо після їди ви так само почистите рот. Час очищення зубів 2-3 хвилини. Не забувайте нитку для зубів та іригатор.


Показання до імплантації
● відновлення одного зуба;
● відновлення зубних рядів мостоподібними протезами при втраті кількох зубів;
●втрата всіх зубів (повна адентія).


Протипоказання
Як і будь-яка операція, імплантація має протипоказання. Ось низка з них:
● проблеми згортання крові, цукровий діабет, ревматизм та артрити, туберкульоз – ці хвороби

● погіршують загоєння, відповідно імплантати можуть не прижитися;
вагітність та лактація;
● імплантація не робиться дітям і підліткам (через продовження зростання, можливості усунення імплантатів чи відторгнення);
● захворювання тканин кістки зі зниженням їх відновлювальних функцій;
захворювання нервової системи;
● онкологія, СНІД та інші хвороби, що пригнічують імунну систему;
запалення у роті: стоматит, гінгівіт, пародонтит;
● невиконання пацієнтом гігієнічних правил догляду за ротовою порожниною.

ОПЕРАЦІЯ ПОЕТАПНО
Планування:
Мета, створити докладну картину та виявити моменти, що забороняють операцію. Для цього проводиться аналіз крові (біохімія) та конусна томографія. Далі лікар визначається з наступними діями та проводить санацію порожнини рота. Сюди входить зняття каменів та м’якого нальоту, лікування карієсу та його ускладнень, видалення коренів зруйнованих зубів, оскільки інфекція в ротовій порожнині впливає на приживлення імплантів. Враховується обсяг кісткової тканини (ширина та висота), щоб імплантат прижився та максимально довго функціонував.


Процес встановлення
Сама установка імпланта, це година часу, у робочому кабінеті лікаря стоматолога. Для цього застосовується місцева анестезія. Тому процедура безболісна, не викликає страху та бажання втекти.
Після антисептичної обробки ротової порожнини на тканині ясна робиться розріз. Відшаровуються окістя і слизові, відкривається доступ до щелепи.
Для створення поглиблення потрібна мітка точки імплантації вживлення, з цією метою на кістку за допомогою фрези ставиться мітка. По цій відмітці висвердлюється отвір діаметром 2 мм і глибиною по довжині стрижня, що імплантується. Цей отвір поетапно розсвердлюється до 3,5-5 мм. Після чого на стінках отвору нарізається різьблення, яке забезпечить надійне кріплення імпланта в кістки.
Гвинтові імпланти закручують у готове ложе за допомогою спеціального інструменту. При цьому заміряється зусилля, з яким встановлений імплантат. Імплант вкручується трохи нижче краю гребеня ясен, буквально на 0.5мм, і після цього на нього накручується заглушка, що запобігає росту тканини в порожнину імпланту.
Після того, як заглушка закручена, слизова оболонка акуратно укладається на місце, а рану закривають спеціальним швом, який буде знятий через сім – десять днів.
Нижня і верхня щелепи мають різну щільність кістки, тому проживання імпланту так само проходить по-різному. На нижній, приблизно 3 місяці до пів року на верхній. Перед встановленням формувача ясна лікар робить візуальний огляд і якщо необхідно рентген знімок, з метою перевірки якості приживлення.

Постановка формувача ясен
Формувач ставиться вже після остаточного зрощування титанового кореня з щелепою. Цей елемент створює та підтримує постійний доступ до імпланту на етапі протезування.

Установка формувача виглядає так:
● розріз тканин;
● відшарування слизово-кідкового клаптя з відкриттям верхньої кромки імпланта;
●викручування заглушки;
●ушивання тканин.
Після установки формувача, протягом 2-3 тижнів ясна гояться і утворюють навколо нього «манжетку» з підвищеними краями і при подальшій установці коронки, місце стику коронки і ясна виглядає природно.
Після загоєння ясен лікар знімає відбитки і виготовляється коронки в зуботехнічній лабораторії. Коли коронка готова, знімається формувач, але в його місце стає абатмент.

Встановлення абатменту
Як мовилося раніше, через кілька тижнів після закрученого формувача настає час установки. Процес простий. Знімається формувач, але в його місце стає абатмент. Власне, головна робота та проблеми позаду, залишилося встановити коронку, вона ставиться на абатмент, і це все!

Висновок
Імплантація зубів сучасними способами – це найправильніший метод відновити видалені зуби.