вул. Героїв-Чорнобильців 15, місто Полтава +38 050 304 69 44 +38 066 099 88 58Пн - Пт: 09:00-21:00, Сб: 09:00-15:00
вул. Героїв-Чорнобильців 15, місто Полтава +38 050 304 69 44 +38 066 099 88 58Пн - Пт: 09:00-21:00, Сб: 09:00-15:00

Гігієна, пародонтологія

Гігієна ротової порожнини є запорукою здоров’я зубів. На жаль, не всі знають, як правильно чистити зуби, які зубні пасти необхідні і ще безліч важливих аспектів, пов’язаних із зубами та яснами. Але навіть людям, які мають усі навички правильного видалення зубного нальоту та гігієни порожнини рота, рекомендується хоча б раз на пів року відвідувати стоматолога.

Сьогодні для зняття зубних відкладень ми використовуємо апарати швейцарських фірм-виробників, такі як ультразвуковий скайлінг Сavitron, що відрізняється ефективністю та швидкістю зняття зубних відкладень. Даний апарат не чинить шкідливого впливу на тверді тканини зуба. Також використовується і апарат Air Flow, перевага якого полягає в тому, що він дозволяє видалити наліт із важкодоступних місць, якщо ви носите ортодонтичну апаратуру або маєте наліт курця. Air Flow не викликає підвищеної чутливості, не залишає подряпин на емалі та абсолютно нешкідливий для ваших зубів. Він чудово готує поверхню зуба до подальшого відбілювання.
Професійна гігієна – це комплекс процедур, спрямованих на оздоровлення органів та тканин порожнини рота та профілактику виникнення та прогресування стоматологічних захворювань.

Лікування пародонтиту
Пародонтит та його лікування. Складне і досить небезпечне захворювання зубів, що може призвести до значних проблем – дискомфорту під час їжі, неприємного запаху з рота або навіть втрати зубів. При цьому розпізнати пародонтит на початкових стадіях складно, особливо людині, яка не має спеціальної освіти та досвіду.

Чому виникає пародонтит та як можна побачити його ознаки?

Пародонтит може виникнути з кількох причин:

● поганий або недостатній догляд за зубами
● спадкова схильність до цього захворювання
● хвороба, а також прийом медикаментів певної категорії


Наслідком цих факторів стає розвиток захворювання. Зазвичай ознаками пародонтиту стають:


● активне відкладення зубного каменю
● кровоточивість ясен
● оголення коріння зубів
● неприємний запах з рота, не зважаючи на відсутність захворювань органів травлення
біль у ділянці кореня зуба при жуванні або натисканні

Для того, щоб ви могли переконатися як лікування (і не боялися його), ми розповімо про нього трохи нижче.


Пародонтит, лікування у клініці проходить у кілька етапів.


● Спочатку потрібен повний огляд зуба – для того, щоб переконатися в точності діагнозу та підібрати найефективніший спосіб лікування. На повний огляд входить як візуальна діагностика, і рентген, за необхідності.
● Після діагностики ми підбираємо оптимальний графік лікування.
Третій етап – процедури.


Для пародонтиту на початкових стадіях вибирається найпростіша процедура – ​​чищення зубів від зубного нальоту та каменю, полірування коріння зубів. Все це допомагає зміцнити зуб, позбавити вас дискомфорту і попередити розвиток пародонтиту в подальшому. При необхідності (якщо зуб, уражений хворобою, явно хитається) можна зміцнити зуб тимчасовими коронками або спеціальними нитками – до того моменту, коли ясна прийде в нормальний стан і зміцниться.
Усі процедури безболісні, оскільки проводяться під місцевою анестезією.

Лікування пародонтиту другої стадії трохи складніше, але так само безболісно. Для цього лікар може призначити невелику операцію, яка по суті являє собою надріз ясен. У її процесі лікар вичищає уражені бактеріями тканини, очищає коріння від зубного каменю та нальоту, вводить антисептичні препарати та закріплює зуб за допомогою тимчасових коронок.


При необхідності процедури чищення або хірургічне втручання можуть бути розділені на 2-4 рази з певним інтервалом. У разі великої рухливості зуба (зубів) та значної втрати кістки навколо нього (більше 2/3), свербіж видаляється. Його відсутність можна відновити за допомогою імплантату.

Четвертий та останній етап – спостереження за процесом одужання та консультації гігієніста, пародонтолога. Протягом кількох тижнів вам потрібно буде просто відвідувати лікаря, для контролю покращень та гігієнічних процедур. На одній з них пародонтолог та гігієніст розкажуть, як запобігти повторній появі хвороби.

Як бачите, лікування пародонтиту – це просто та досить швидко. До речі, всі етапи лікування триватимуть трохи часу – близько місяця.


Також протягом декількох місяців після лікування можуть змінитися відчуття, з’явитися зайва чутливість емалі. Не варто турбуватися – після проведення лікування це нормально, тому що чищення зубів підвищує чутливість на невеликий період.


В результаті лікування ви отримуєте:
● здорові та красиві зуби
● відсутність дискомфорту та кровоточивості ясен
● можливість попередити ранню втрату зубів